software

Το λογισμικό του υπολογιστή

Σελίδα 1 από 5.

Το λογισμικό του υπολογιστή

Υπολογιστής

Κάθε υπολογιστής αποτελείται από δύο μέρη που συνεργάζονται μεταξύ τους, το υλικό (hardware) και το λογισμικό (software).

  • To υλικό μέρος (hardware) του υπολογιστή είναι τα μηχανικά και τα ηλεκτρονικά του μέρη, ό,τι δηλαδή μπορούμε να δούμε και να αγγίξουμε. 
  • Το σύνολο των προγραμμάτων που χρησιμοποιούνται από τους υπολογιστές ονομάζεται λογισμικό (software). Σε αντίθεση με το υλικό του υπολογιστή, το λογισμικό δεν μπορούμε να το αγγίξουμε, είναι άυλο.

Για να μπορεί το υλικό μέρος του υπολογιστή να εκτελεί και την πιο απλή επεξεργασία δεδομένων, χρειάζεται ένα σύνολο οδηγιών. Οι οδηγίες καθοδηγούν βήμα προς βήμα τον υπολογιστή και συντονίζουν τα διάφορα εξαρτήματα του, ώστε να πραγματοποιηθεί η εργασία που θέλουμε. Το σύνολο αυτών των εντολών που κατευθύνουν με κάθε λεπτομέρεια τον υπολογιστή, για να εκτελεί μία συγκεκριμένη εργασία, ονομάζεται πρόγραμμα. Τα προγράμματα είναι γραμμένα σε κάποια γλώσσα προγραμματισμού. 

Λογισμικό

Το λογισμικό του υπολογιστή χωρίζεται σε δυο μεγάλες κατηγορίες: στο Λογισμικό Εφαρμογών και στο Λογισμικό Συστήματος.

Λογισμικό Εφαρμογών: Στην κατηγορία του Λογισμικού Εφαρμογών περιλαμβάνεται μια μεγάλη ποικιλία διαφορετικών προγραμμάτων, κατασκευασμένων με τέτοιο τρόπο, ώστε να εκτελούν συγκεκριμένες εργασίες συμφωνά με τις απαιτήσεις και τις ανάγκες μας. Ανάλογα με τη δραστηριότητα που αναπτύσσουμε επιλέγουμε και το αντίστοιχο πρόγραμμα. Μερικά παραδείγματα Λογισμικού Εφαρμογών είναι:

  • Τα προγράμματα ζωγραφικής και δημιουργίας σχεδίων
  • Τα προγράμματα παρουσιάσεων
  • Τα προγράμματα επεξεργασίας κειμένου
  • Τα προγράμματα διαχείρισης προσωπικών πληροφοριών
  • Ηλεκτρονικές εγκυκλοπαίδειες & λεξικά
  • Ηλεκτρονικά παιχνίδια
  • Εφαρμογές κοινωνικής δικτύωσης

Λογισμικό Συστήματος: Στην κατηγορία αυτή περιλαμβάνονται όλα τα προγράμματα που χρησιμοποιούνται για τον έλεγχο της λειτουργίας του υπολογιστή και τη δημιουργία και εκτέλεση των προγραμμάτων εφαρμογών. Το βασικότερο λογισμικό της κατηγορίας αυτής είναι το Λειτουργικό Σύστημα (Operating System).

Μερικά παραδείγματα Λογισμικού Συστήματος είναι:

  • Λειτουργικό σύστημα (operating system)
  • Βοηθητικά προγράμματα (utilities)
  • Μεταφραστές (compilers) & διερμηνευτές(interpreters)
Λειτουργικό σύστημα

Το Λειτουργικό Σύστημα αποτελείται από μία ομάδα προγραμμάτων που είναι απαραίτητη για τη λειτουργία του υπολογιστή. Το Λειτουργικό Σύστημα δίνει τη δυνατότητα στον υπολογιστή να υπακούει στις οδηγίες που του δίνουμε χρησιμοποιώντας το πληκτρολόγιο, το ποντίκι ή τις άλλες περιφερειακές συσκευές εισόδου. Μας επιτρέπει να βλέπουμε το αποτέλεσμα των ενεργειών μας στην οθόνη του υπολογιστή ή στις άλλες περιφερειακές μονάδες εξόδου και να αποθηκεύουμε την εργασία μας. Επίσης συντονίζει κατάλληλα τη λειτουργία των διάφορων εξαρτημάτων του υπολογιστή, ώστε να επικοινωνούν αρμονικά μεταξύ τους και να εξυπηρετούν την εκτέλεση του λογισμικού εφαρμογών.

Συμπερασματικά, το Λειτουργικό Σύστημα είναι υπεύθυνο για:

  • Tην αρμονική λειτουργία του υπολογιστή.
  • Tη διαχείριση του υλικού του υπολογιστή.
  • Tην επικοινωνία μας με τον υπολογιστή μέσω των περιφερειακών συσκευών.
  • Tην εκτέλεση άλλων προγραμμάτων.
  • Tην αποθήκευση των εργασιών μας.

Υπάρχουν πολλά και διαφορετικά Λειτουργικά Συστήματα. Μερικά από τα πιο διαδεδομένα είναι τα: MS Windows, Linux, Mac OS, Unix, Android, iOS, BlackBerry, Symbian OS κ.ά. 

Ένα Λειτουργικό Σύστημα δεν είναι κατάλληλο για όλα τα είδη των υπολογιστών. Αντίστοιχα, ένα πρόγραμμα κατασκευάζεται, για να λειτουργήσει σε συγκεκριμένο Λειτουργικό Σύστημα.

Το Λειτουργικό Σύστημα μας παρέχει ένα περιβάλλον επικοινωνίας, για να μπορούμε να επικοινωνούμε με τον υπολογιστή δίνοντας άμεσα εντολές και βλέποντας τα αποτελέσματα στην οθόνη. Η δυσκολία χειρισμού των πρώτων υπολογιστών, στους οποίους δεν υπήρχε ένα τέτοιο περιβάλλον, ήταν μεγάλη. 

Γραμμή εντολών

Με την εξέλιξη των Λειτουργικών Συστημάτων δημιουργήθηκε ένα περιβάλλον επικοινωνίας ανθρώπου-υπολογιστή, όπου ο χρήστης είχε τη δυνατότητα να πληκτρολογεί τις εντολές και να τις βλέπει σε μία μαυρόασπρη οθόνη χωρίς όμορφα γραφικά. Το περιβάλλον αυτό ονομάστηκε Περιβάλλον Εντολών Γραμμής (Command Line Interface).

Σε ένα Περιβάλλον Εντολών Γραμμής η πληκτρολόγηση κάθε εντολής θα έπρεπε να είναι ακριβής. Η δυσκολία να θυμόμαστε πλήθος από εντολές δημιούργησε την ανάγκη για ένα καινούργιο περιβάλλον επικοινωνίας ανθρώπου-υπολογιστή.

ΓΠΕ

Η βασική ιδέα στο νέο περιβάλλον που συναντάμε στους συγχρόνους προσωπικούς υπολογιστές, είναι να μην πληκτρολογούμε εντολές, αλλά να τις αντιστοιχίζουμε με μικρές εικόνες που ονομάζονται Eικονίδια (icons). Η ιδέα της εύρεσης και επιλογής των εντολών σε ένα περιβάλλον με εικόνες δημιούργησε το Γραφικό Περιβάλλον Επικοινωνίας (Γ.Π.Ε – Graphical User Interface)

Επιφάνεια Εργασίας

Ο χρήστης επικοινωνεί με τον υπολογιστή μέσω μιας εικονικής Επιφάνειας Εργασίας (Desktop), που προσομοιάζει στο φυσικό περιβάλλον ενός γραφείου. Ανάλογα με τις ανάγκες μας μπορούμε να αλλάζουμε την Επιφάνεια Εργασίας και να την προσαρμόζουμε στον τρόπο που προτιμάμε να εργαζόμαστε. Η επιφάνεια εργασίας ενός Γ.Π.Ε. περιλαμβάνει, συνήθως, λίγα Εικονίδια (Icons), που αντιστοιχούν σε κυρίες ενέργειες του Λ.Σ. ή εξασφαλίζουν πρόσβαση σε εφαρμογές που εκτελούμε συχνά. Στο κάτω μέρος της Επιφάνειας Εργασίας διακρίνουμε τη Γραμμή Εργασιών (Task bar), η οποία περιλαμβάνει:

  • Το Μενού Έναρξης, στην αριστερή γωνία, με τον πλήρη κατάλογο των διαθέσιμων λειτουργιών και των εγκατεστημένων προγραμμάτων.
  • Την Περιοχή Ενεργών Εφαρμογών, στην οποία εμφανίζονται ανά πάσα χρονική στιγμή οι ενεργές εφαρμογές που χρησιμοποιούμε.
  • Τη γραμμή εργαλείων Γρήγορη Εκκίνηση για την άμεση έναρξη των προγραμμάτων που χρησιμοποιούνται πολύ συχνά.
  • Την Περιοχή Εφαρμογών του Συστήματος, στη δεξιά γωνία, που εμφανίζει βασικά εικονίδια για τον έλεγχο του υλικού και του λογισμικού, όπως το ρολόι ή η ένδειξη της γλώσσας.

Για την επιλογή των παραπάνω λειτουργιών χρησιμοποιούμε το δείκτη του ποντικιού. Ο δείκτης είναι ένα σημάδι στην Επιφάνεια Εργασίας, συνήθως με τη μορφή βέλους, που μετακινείται σε κάθε αντίστοιχη κίνηση που κάνουμε με το ποντίκι πάνω στο γραφείο μας. Με το ποντίκι μπορούμε να «δείξουμε» και να επιλέξουμε εικονίδια από την Επιφάνεια Εργασίας ή ενέργειες από το Μενού Έναρξης.

Παράθυρο

Σε ένα Γ.Π.Ε. όταν «ανοίγουμε» ένα πρόγραμμα, αυτό εμφανίζεται πάντα σε ένα Παράθυρο (Window), δηλαδή σε μια ορθογώνια περιοχή. Κάθε παράθυρο έχει κοινά χαρακτηριστικά, όπως:

  • Γραμμή τίτλου
  • Γραμμή μενού
  • Γραμμή εργαλείων
  • Γραμμή κατάστασης
  • Ράβδους κύλισης (αν τα περιεχόμενα του παραθύρου δεν χωράνε στο παράθυρο προβολής)
  • Κουμπιά διαχείρισης παραθύρου (Ελαχιστοποίηση, Επαναφορά, Κλείσιμο)
  • Δυνατότητα αλλαγής του σχήματος του παράθυρου (τις πιο πολλές φορές)

Οι ευκολίες που μας παρέχει ένα Γ.Π.Ε., είναι ο λόγος για τον οποίο σήμερα τα πιο διαδεδομένα Λειτουργικά Συστήματα διαθέτουν Γραφικό Περιβάλλον Επικοινωνίας.

Λογισμικό

Δραστηριότητα: Εντοπίστε το λογισμικό του υπολογιστή κάνοντας κλικ πάνω του.

Δραστηριότητα: Τοποθετήστε τις ομάδες προγραμμάτων στην κατάλληλη κατηγορία λογισμικού.

Συρόμενο στοιχείο 1 από 7.Libre Office
Συρόμενο στοιχείο 2 από 7.Πολυμεσικές εφαρμογές
Συρόμενο στοιχείο 3 από 7.Λειτουργικά συστήματα
Συρόμενο στοιχείο 4 από 7.MS Office
Συρόμενο στοιχείο 5 από 7.Φυλλομετρητές
Συρόμενο στοιχείο 6 από 7.antivirus
Συρόμενο στοιχείο 7 από 7.social media
Περιοχή απόθεσης 1 από 6.
Λειτουργικά Συστήματα
Περιοχή απόθεσης 2 από 6.
Προγράμματα Antivirus
Περιοχή απόθεσης 3 από 6.
Εφαρμογές γραφείου
Περιοχή απόθεσης 4 από 6.
Πολυμεσικές εφαρμογές
Περιοχή απόθεσης 5 από 6.
Περιηγητές Ιστού
Περιοχή απόθεσης 6 από 6.
Εφαρμογές Κοινωνικής Δικτύωσης

Δραστηριότητα: Σύρετε και αποθέστε τις λέξεις στα κενά πλαίσια για να συμπληρώσετε σωστά τις προτάσεις.

υπολογιστή1 από 9 συρόμενα στοιχεία - λέξεις.
Διαχειρίζεται2 από 9 συρόμενα στοιχεία - λέξεις.
Λειτουργικό Σύστημα3 από 9 συρόμενα στοιχεία - λέξεις.
προγραμμάτων4 από 9 συρόμενα στοιχεία - λέξεις.
χρήστη5 από 9 συρόμενα στοιχεία - λέξεις.
Αποθηκεύει6 από 9 συρόμενα στοιχεία - λέξεις.
Λογισμικού Εφαρμογών7 από 9 συρόμενα στοιχεία - λέξεις.
Ελέγχει8 από 9 συρόμενα στοιχεία - λέξεις.
Εκτελεί9 από 9 συρόμενα στοιχεία - λέξεις.
Το
 αποτελείται από μία ομάδα
 που είναι απαραίτητη για τη λειτουργία του υπολογιστή. Το Λειτουργικό Σύστημα συντονίζει κατάλληλα τη λειτουργία των διάφορων εξαρτημάτων του υπολογιστή, ώστε να επικοινωνούν αρμονικά μεταξύ τους και να εξυπηρετούν την εκτέλεση του
.

Το Λειτουργικό Σύστημα είναι υπεύθυνο για να:
-
και συντονίζει τις διάφορες λειτουργίες του υπολογιστή.
-
 το υλικό του υπολογιστή π.χ. περιφερειακές συσκευές, μνήμη.
-
  άλλα προγράμματα (π.χ. μεταφραστές).
- Δημιουργεί ένα φιλικό περιβάλλον επικοινωνίας ανάμεσα στο
 και τον
.
-
τις εργασίες μας.

Δραστηριότητα: Αντιστοιχίστε τις αριθμημένες περιοχές που φαίνονται στην επιφάνεια εργασίας ενός Γ.Π.Ε. με τον κατάλληλο όρο.

1

Αριθμός 1

Δραστηριότητα: Αντιστοιχίστε τα αριθμημένα δομικά στοιχεία ενός παραθύρου με τον κατάλληλο όρο.

1

Αριθμός 1