1 / 9
Σελίδα 1 από 9.
Oι μεταρρυθμίσεις του Ιουστινιανού έβαλαν τάξη στη λειτουργία των υπηρεσιών του κράτους και επέβαλαν έλεγχο στα έσοδα και των Δήμων. Αυτό ενόχλησε τους οργανωτές των ιπποδρομιών και οι αρχηγοί τους μετέφεραν τα παράπονα και τη δυσαρέσκειά τους στον αυτοκράτορα. Ο Ιουστινιανός τούς άκουσε με προσοχή, αλλά δεν άλλαξε τις αποφάσεις του.
Το Γενάρη του 532 μ.Χ., κατά τη διάρκεια των αγώνων, ξέσπασαν ταραχές στον ιππόδρομο ανάμεσα στους οπαδούς των Πράσινων και των Βένετων. Η φρουρά των αγώνων προσπάθησε να τους διαχωρίσει.
Οι διοργανωτές των ιπποδρομιών δυσαρεστήθηκαν πολύ. Οι αρχηγοί τους πήγαν στον Ιουστινιανό και παραπονέθηκαν αλλά μάταια. Ο αυτοκράτορας δεν άλλαξε καμία απόφασή του και έφυγαν θυμωμένοι.
Αργότερα, τον Ιανουάριο του 532, ενώ μέσα στον Ιππόδρομο γίνονταν αγώνες, ξέσπασαν φασαρίες. Στην αρχή μάλωσαν οι Πράσινοι με τους Βένετους αλλά μετά ενώθηκαν όλοι μαζί και έλεγαν συνθήματα εναντίον του αυτοκράτορα και των συνεργατών του, του Καπαδόκη και του Τριβωνιανού.
Οι φασαρίες, όχι μόνο δεν σταμάτησαν αλλά συνεχίστηκαν και έξω από τον Ιππόδρομο.
Οι οπαδοί των Δήμων άνοιξαν τις πύλες του Ιπποδρόμου, ξεχύθηκαν στους δρόμους και άρχισαν τις καταστροφές. Μαζί τους ενώθηκαν και δυσαρεστημένοι κάτοικοι και όλοι μαζί πυρπόλησαν την Αγία Σοφία, δημόσια κτίρια και την αγορά. Οι καταστροφές ήταν μεγάλες. Έκαιγαν και ούρλιαζαν «νίκα νίκα», γι' αυτό οι ιστορικοί την ονόμασαν «στάση του νίκα» , δηλαδή επανάσταση για νίκη.
Οι ηγέτες των Δήμων και ο Ιουστινιανός προσπάθησαν να ηρεμήσουν το εξαγριωμένο πλήθος αλλά μάταια. Όχι μόνο δεν ηρέμησαν αλλά μπήκαν στον Ιππόδρομο και ανακήρυξαν αυτοκράτορα τον Υπάτιο, έναν αξιωματούχο του παλατιού.
Ο Ιουστινιανός βρέθηκε σε τρομερά δύσκολη θέση. Οι κάτοικοι, όχι μόνο δεν αναγνώρισαν τα έργα που πήρε για να βελτιώσει τη ζωή τους, αλλά τον «έδιωχναν» από αυτοκράτορα. Πικράθηκε τόσο που ήταν έτοιμος να εγκαταλείψει τον θρόνο και την Πόλη και να φύγει.
Όχι, γιατί τον έπεισε η αυτοκράτειρα Θεοδώρα και οι συνεργάτες του να παραμείνει στη θέση του και να αντιμετωπίσει τους στασιαστές. Έστειλε λοιπόν την αυτοκρατορική φρουρά, περικύκλωσε τον Ιππόδρομο και με τις οδηγίες του Βελισάριου και Ναρσή, η επανάσταση τελείωσε με τραγικά αποτελέσματα.
Κανείς δεν νίκησε. Η πόλη έχασε γιατί καταστράφηκε. Ο αυτοκράτορας έχασε γιατί μειώθηκε το κύρος του, οι Δήμοι έχασαν γιατί διακόπηκαν οι αγώνες και έχασαν τα προνόμιά τους.
1 / 9
Σελίδα 1 από 9.